Prix Versailles 2018 for Hof van Duivenvoorde




Visitors’ pavilion Hof van Duivenvoorde has been awarded the Prix Versailles 2018. Almost €200,000 in subsidy was granted through Heritage Line Country Estate Area to realise this.

The Province of Zuid-Holland congratulates Hof van Duivenvoorde and architect 70F architecture with this great award.

The Hof is a quality addition to Estate and Castle Duivenvoorde in Voorschoten, which improves the experience of the estate and adds to the image of the entire country estate zone in Zuid-Holland.

The realisation of the visitors’ pavilion is also part of the Renovation Plan Castle Park Duivenvoorde, to which the Province contributed as well. The restoration of the park and the realisation of the Hof van Duivenvoorde have improved Duivenvoorde's recreational function. The pavilion, situated in a spacious, walled garden with orchard, flowers and kitchen garden, has ensured that Duivenvoorde and all its natural and cultural treasures received the qualification: ‘Worth a detour’.

Figureheads in the landscape

With the heritage line Country Estate Area, the Province and many other parties aim to preserve the series of country estates and manor houses between Monster and Hillegom, and allow a broad public to enjoy them. This Hof van Duivenvoorde, in its capacity of figurehead, fits the push for quality made by the country estates over the past few years. In September 2017, the Provincial Advisor on Spatial Quality issued an opinion in which he challenges the Heritage Lines to establish such cultural figureheads.

Prix de Versailles

Prix de Versailles chose the design of the Hof van Duivenvoorde this year as the best design in the category of ‘restaurant exterior’ in Europe. The Prix de Versailles targets projects that manage to link commerce and culture within its architecture. Duivenvoorde Foundation was the client and asked 70F architecture to design a building that would look like a shed, but at the same time would be transparent and would make guests feel welcome.

The visitors’ pavilion, which was designed to be functional, modern and sustainable, simultaneously suits the 13th century Castle Duivenvoorde in Voorschoten extremely well.